Θλίψη

«Η Θλίψη είναι σαν τον ωκεανό, έρχεται σε κύματα που άλλοτε υποχωρούν κι υπερχειλίζουν. Καμιά φορά τα νερά ήρεμα, και καμιά ακατανίκητα. Το μόνο μπορούμε να κάνουμε, μάθουμε κολυμπάμε»

Vicki Harrison

Η θλίψη είναι μια φυσική «απάντηση» στην απώλεια, αλλά μπορεί για πολλούς να γίνει και μια προκλητική εμπειρία, αρκετά περίπλοκη.Η επιστημονική προσέγγιση στη θλίψη περιλαμβάνει κατανόηση των βιολογικών, ψυχολογικών καθώς και των κοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν στην διαδικασία της θλίψης και αναπτύσσει αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές για την υποστήριξη του ατόμου που διανύει περίοδο θλίψης.

 

Ένας σημαντικός τομέας αυτής της επιστημονικής προσέγγισης της θλίψης είναι η κατανόηση των νευρολογικών και οργανικών αλλαγών που συμβαίνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θλίψη μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στον εγκέφαλο, περιλαμβανομένων και αλλαγών στην εγκεφαλική δράση, στα επίπεδα των ορμονών, αλλά και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατανοώντας αυτές τις αλλαγές, η κλινική ιατρική και οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να δώσουν υποστήριξη παρεμβαίνοντας ολιστικά ή συγκεκριμένα στα θέματα υγείας που προκύπτουν.

Ο αντίποδας είναι ο ψυχολογικός παράγοντας που συνδράμει στην διαδικασία της θλίψης. Συνδέεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, τις ψυχικές ικανότητες που διαθέτει και το κοινωνικό του κύκλο υποστήριξης. Οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην αυτο-επίγνωση και τη γνωστική συμπεριφορική μπορούν να είναι άκρως αποτελεσματικές, καθώς αναπτύσσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η επιστημονική προσέγγιση δίνει βαρύτητα και αναγνωρίζει τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης σε όλη τη διαδικασία της θλίψης, με την συμβολή της οικογένειας, των φίλων και των συγγενών ως συμπαραστάτες στην συμβουλευτική διαδικασία.

Η θλίψη είναι ένα στάδιο αναγκαίο ώστε, μετά από μια σημαντική απώλεια ή ένα μοιραίο γεγονός, το άτομο να κατανοήσει και να αποπροσκολληθεί από ό,τι έχασε ή δεν έχει πια. Όμως είναι ένα στάδιο, και μόνο ως τέτοιο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και να θέσουμε θετικούς μηχανισμούς σε λειτουργία για την επαναφορά της ισορροπίας στη ζωή του ατόμου.