Συμβουλευτική

«Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων, είναι σαν να έρχονται σε επαφή δύο χημικές ουσίες: εάν υπάρχει κάποια αντίδραση, αμφότερες θα μετασχηματιστούν»

Καρλ Γιουνγκ

Η συμβουλευτική ζευγαριού είναι ο τύπος της θεραπείας που εστιάζει στην βελτίωση της επικοινωνίας και των ικανοτήτων του ζευγαριού. Ο στόχος του συμβούλου είναι να βοηθήσει το ζευγάρι να αναγνωρίσει και να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που δημιούργησαν τα προβλήματα στη σχέση τους και να σχηματίσουν μια δυνατότερη και πιο υγιή επαφή μεταξύ τους.

Στη συμβουλευτική ζεύγους, ο σύμβουλος εργάζεται και με τα δύο μέλη ώστε να προσδιορίσει τα θέματα που προκαλούν την σύγκρουση ή τη δυσαρέσκεια στη σχέση τους. Επίσης ενισχύει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των δυο μερών έτσι ώστε να τους παράσχει πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις και στρατηγικές στις συγκρούσεις τους ή να ταυτοποιήσει τα κρυμμένα συναισθηματικά θέματα που επιδρούν στη σχέση. Ο σύμβουλος μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό και υποστήριξη ώστε να βοηθήσει το ζευγάρι να εξερευνήσει τις κοινές προκλήσεις της σχέσης τους, όπως είναι ο ρόλος τους ως γονιός, τα οικονομικά θέματα ή η απιστία.
Η συμβουλευτική ζεύγους τυπικά περιλαμβάνει σταθερές συνεδρίες σε διάρκεια και αριθμό, με τον σύμβουλο πολλές φορές να δίνει μια μορφή εργασίας για το σπίτι, ως πρακτική εφαρμογή αυτών που συζητούν και μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Με το τέλος των συνεδριών το ζευγάρι μαθαίνει τρόπους, μεθόδους και στρατηγικές δράσεις, αποκτά εφόδια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία του έχοντας μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση.

Ο σύμβουλος παρέχει έναν ασφαλή και ουδέτερο χώρο στο ζευγάρι στο να μιλήσουν για τα θέματα τους και είναι σε θέση να διευκολύνει την εποικοδομητική συζήτηση δίνοντας στρατηγικές λύσεις στα προβλήματα.

Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει, προκαλεί και μετασχηματίζεται, όταν το ζευγάρι προσπαθεί να βελτιώσει το γάμο ή τη σχέση του με τον σύντροφό του δηλώνει μια υπεύθυνη και ώριμη στάση πρωτίστως ο καθένας προς τον εαυτό του αλλά και προς το κοινωνικό σύνολο. Η θεραπεία ξεκινά από την απόφαση της δράσης.

Συνήθη θέματα που οδηγούν ένα ζευγάρι στην Συμβουλευτική είναι:

Επικοινωνιακά θέματα

ο πιο κοινός λόγος ίσως, καθώς η ταχύτητα της εποχής κάνει τη συμβίωση πιο απαιτητική μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Η ελεύθερη έκφραση είναι ένας βασικός παράγοντας που όταν τη στερείται ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, τα προβλήματα στη σχέση γίνονται εμφανή..

Καυγάδες

το να γνωρίζει κάποιος να μαλώνει είναι μια μορφή «τέχνης». Ο τρόπος που επικοινωνώ τη δυσαρέσκεια μου μαθαίνεται και γίνεται ένας πολύ εποικοδομητικός τροπος στην εξέλιξη της συμβίωσης και στην ανάπτυξη των δύο μελών.

Απιστία

όταν έχει λήξει η απιστία και το ζευγάρι θέλει να εξερευνήσει τα αίτια και τους λόγους που ώθησαν το ένα ή και τα δύο μέλη να απιστήσουν, η Συμβουλευτική μπορεί να φανεί πάρα πολύ χρήσιμη στην εξερεύνηση και τη λύση του θέματος.

Θέματα οικειότητας

η επιθυμία της συνεύρεσης μπορεί να έχει προβλήματα όταν ένα από τα δύο μέλη δεν έχει αρκετή εμπειρία ή εξοικείωση με το σώμα του.

Μεταβατικά στάδια:

σημαίνουσες μεταβάσεις στη ζωή, όπως λ.χ. η απόκτηση απογόνου, η διαχείριση μιας σοβαρής ασθένειας, μπορεί να προκαλέσουν έντονο στρες στη σχέση. Η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να πλοηγηθεί σε αυτές τις σημαντικές μεταβατικές φάσεις και να διατηρήσει τον σύνδεσμό του δυνατό.

Θέματα εμπιστοσύνης

θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να δημιουργηθούν από πολλούς διαφορετικούς λόγους και περιστάσεις, όπως π.χ. αυτός της απιστίας. Ο σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση και την ενδυνάμωση του συνδέσμου στο ζευγάρι.

Συμβουλευτική πριν το γάμο

ο γάμος και η ένωση δύο ανθρώπων, ο κοινός βίος και το ξεκίνημα μιας οικογένειας μπορεί να προκαλέσει στρες σε ένα από τα μέλη ή και στους δύο. Η συμβολή του συμβούλου είναι να βοηθήσει τους μελλοντικούς συζύγους να δουν τα θεμέλια, τις βάσεις, τους λόγους και τους στόχους που έχουν ως ζευγάρι για αυτή την κοινή ζωή.